top of page
  • Writer's pictureEmila Tanner

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan ylimääräiset verovähennykset

Julkaisimme lokakuussa 2021 blogitekstin kehittämismenojen aktivoinnista. Blogiteksti avaa, mitä kehittämismenojen osalta tulee huomioida taloushallinnon ja kirjanpidon näkökulmasta.


Kehittämismenojen verotukseen liittyen on lähiaikoina astunut voimaan kaksi Verohallinnon ohjetta. Ohjeet käsittelevät Tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvien kulujen ylimääräisiä verovähennyksiä. Tässä blogissa vähennyksistä käytetään termejä ”Yhdistelmävähennys” ja ”Lisävähennys”, josta voidaan käyttää myös termiä ”Tutkimusyhteistyövähennys”.


Verottajan ohjeissa on päällekkäisyyksiä, mutta ohjeet eroavat sekä tehtävän vähennyksen määrän sekä vähennyksen perusteen osalta.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan ylimääräiset verovähennykset

Yhdistelmävähennys

Mikä on yhdistelmävähennys?

Yhdistelmävähennys muodostuu kahdesta osasta: yleisestä ja ylimääräisestä lisävähennyksestä. Yleinen lisävähennys lasketaan menojen määrän perusteella ja ylimääräinen lisävähennys menojen määrän lisääntymisen perusteella. Yleinen lisävähennys on 50 prosenttia yhdistelmävähennykseen oikeuttavista menoista. Yleisen lisävähennyksen verovuosikohtainen vähimmäismäärä on 5 000 euroa ja enimmäismäärä 500 000 euroa. Yleisen lisävähennyksen voi tehdä ensimmäisen kerran verovuonna 2023.


Ylimääräinen lisävähennys on tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojen lisääntymisen perusteella tehtävä vähennys, joka on 45 prosenttia verovuoden ja tätä edeltävän verovuoden kaikkien yhdistelmävähennykseen oikeuttavien menojen erotuksesta. Ylimääräisellä lisävähennyksellä ei ole vähimmäismäärää, mutta sen verovuosikohtainen enimmäismäärä on 500 000 euroa. Ylimääräisen lisävähennyksen voi tehdä ensimmäisen kerran verovuonna 2024.


Mitä ovat yhdistelmävähennykseen oikeuttavat menot?

Lisävähennykset perustuvat verovelvollisen omalle henkilöstölleen suorittamien tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkkojen sekä verovelvollisen ostamien tutkimus- ja kehittämistoiminnan palvelujen menojen yhteismäärään.


Tutkimus- ja kehittämistoiminnan on oltava sellaista luovaa ja systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi tai tiedon käyttämiseksi uusiin sovelluksiin, jolla tavoitellaan jotain olennaisesti uutta.


Kenellä on mahdollisuus tehdä yhdistelmävähennys?

Yhdistelmävähennykseen ovat oikeutettuja kaikki kotimaiset elinkeinotoimintaa tai maataloutta harjoittavat verovelvolliset, kuten avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja yhteisöt. Yhdistelmävähennyksen tekeminen edellyttää, että verovelvollisen harjoittama tutkimus- ja kehittämistoiminta liittyy välittömästi verovelvollisen omaan elinkeinotoimintaan tai maatalouteen.


Ylimääräistä lisävähennystä koskevia 3 §:n 4 momenttia ja 5 §:ää sovelletaan ensimmäisen kerran vuodelta 2024 toimitettavassa verotuksessa. 


Lisävähennys

Mikä on lisävähennys, eli tutkimusyhteistyövähennys?

Verovelvollinen saa tiettyjen edellytysten täyttyessä vähentää lisävähennykseen oikeuttavat menot 1,5-kertaisena verovuonna 2021 ja 2,5-kertaisena verovuosina 2022-2027.


Mitä ovat lisävähennykseen oikeuttavat menot?

Lisävähennyksen perusteena on verovelvollisen tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatiolle suorittama tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvä alihankintalasku. Alihankintalaskusta vähennykseen oikeuttaa vain ne osat, jotka liittyvät tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Lisäksi lasku voi olla lisävähennyksen perusteena vain, jos laskuttaja on laissa tarkoitettu tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatio.


Kenellä on mahdollisuus tehdä lisävähennys?

Lisävähennyksen tekeminen edellyttää, että verovelvollinen tekee tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaation kanssa tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhteistyötä, joka liittyy verovelvollisen omaan elinkeinotoimintaan tai maatalouteen.


Tilintarkastaja apunasi

Tarjoamme asiakkaillemme kirjanpidollista ja verotuksellista neuvontaa. Ole rohkeasti yhteydessä, niin voimme pohtia yhdessä, onko yhtiöllänne mahdollisuus soveltaa verottajan säätämiä yhdistelmä- tai lisävähennyksiä verotuksessanne.



Comments


bottom of page