top of page
  • Kirjoittajan kuvaLotta Nukari

Lotta Nukari: Miten minusta tuli tilintarkastaja?


Meillä oli äitini kanssa tapana katsoa lauantai-iltaisin CSI-rikossarjaa televisiosta. Ohjelmaa katsoessa yritin aina ratkaista jakson mysteerin ennen etsiviä ohjelmassa annettujen pienten vihjeiden avulla. Mysteerien ratkaisu oli jännittävää ja se jätti minuun haaveen päästä ratkomaan pulmia myös työelämässä.


Vuosia myöhemmin istuin Tilintarkastuksen perusteet -kurssin luennolla. Katsoimme dokumenttia maailmaa ravisuttaneesta Enron-skandaalista. Kyseisessä skandaalissa tilintarkastajan rooli oli kyseenalainen. Tilintarkastajilla oli ollut täysi käsitys yhtiön valheellisesta kirjanpidosta, ja he olivat silti toimineet päinvastoin kuin tilintarkastajan olisi tullut toimia. Dokumentti myös avasi käsitystäni, miten kokonaisvaltainen käsitys tilintarkastajalla on yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja miten läheltä he pääsevät seuraaman yhtiöiden kasvutarinoita. Olin tuolloin jo pitkään miettinyt mitä haluaisin tehdä työkseni valmistuttuani. Minulle oli tärkeää, että tuleva työni olisi merkityksellistä ja monipuolista, ja jossa pääsisin myös käyttämään innostustani mysteerien ratkaisuun.


Taloushallinnon assistentista hyppy tilintarkastajaksi

Työskentelin opiskeluaikana useana kesänä taloushallinnon assistenttina. Muistan elävästi erään kerran, kun yhden kansainvälisen tilintarkastusyhteisön tilintarkastajat tulivat tarkastamaan asiakkaidemme tilinpäätöksiä. Silloin tajusin, että tilintarkastajan työ on juuri sitä mitä haluan tehdä: merkityksellistä ja monipuolista salapoliisityötä. Vähänpä tiesin, että muutaman vuoden päästä minut valittaisiin kyseisen tilintarkastusyhteisön harjoitteluohjelmaan.


Työskentelin tilintarkastustehtävissä kansainvälisessä tilintarkastusyhteisössä muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen siirryin Hill Auditille. Hillillä olen päässyt tilintarkastuksen ohella muun muassa perustamaan ja purkamaan yhtiöitä, tehnyt erityistarkastuksia (todellista salapoliisityötä!), due diligence -tarkastuksia ja verotukseen liittyviä ennakkoratkaisuhakemuksia asiakkaille.


Koen, että tilintarkastajan työ on merkityksellistä niin yhtiötasolla, asiakkaalle konkreettista lisäarvoa tuottaen, kuin myös yhteiskuntatasolla lisäämällä luotettavuutta yhtiöitä ja niiden antamaa tilinpäätösinformaatiota kohtaan. Tilintarkastajan tärkein tehtävä on varmentaa yhtiön tilinpäätösinformaation oikeellisuus ja näin lisätä taloudellisen tiedon luotettavuutta.


Tilintarkastus on muutakin kuin kirjanpidon tutkimista

Tilintarkastajan työ on paljon muutakin kuin itse tarkastustyötä. Tilintarkastaja voi avustaa yhtiöitä muun muassa liiketoimintastrategioiden suunnittelussa, erityisissä tarkastuksissa tai esimerkiksi verotukseen liittyvissä asioissa. Lisäksi tilintarkastaja tuntee hyvän hallintotavan sekä osakeyhtiölain ja voi avusta osakeantien tai sisäisen valvonnan järjestämisessä. Tämä onkin yksi tilintarkastajan työn parhaista puolista. Yksikään päivä ei ole samanlainen ja omat ongelmanratkaisukyvyt tulevat jatkuvasti haastetuksi. Ei ole varmasti yhtäkään viikkoa, ellei jopa päivää, etten olisi oppinut jotain uutta.


Toinen työn parhaista puolista on sosiaalisuus. Usein tilintarkastuksen ajatellaan olevan yksinäistä pölyisten mappien pyörittelyä. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen. Tilintarkastajan työ on tiimityötä niin kollegoiden kuin asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Lisäksi meillä on Hillillä mahtava työilmapiiri. Ei ole työpäivää, jolloin toimistollamme ei kaikuisi nauru! Haastavienkaan työtehtävien kohdalla ei tule yksinäinen olo, koska meillä ongelmat ratkaistaan yhdessä.


Hiljattain pidimme kollegani ja tilintarkastusasiakkaamme kanssa loppukeskustelua. Hän saapui palaveriin Bollinger-samppanjapullojen kanssa ja tokaisi heti alkuun, että ”työnne on kuin etsivän ja James Bondin sekoitus”. Enkä voisi olla hänen kanssaan enempää samaa mieltä!

Lotta Nukari

Audit Manager, HT

lotta.nukari@hillaudit.fi

+358 40 520 9052

bottom of page