Työpaikoilla päästään aina silloin tällöin iloitsemaan yhdessä hyvistä uutisista, kun työntekijä ilmoittaa perheenlisäyksestä. Lapsen saapuminen on suuri mullistus perheelle, mutta vaikutukset ulottuvat myös työpaikalle. Millaisia ajatuksia perhevapaalle jääminen ja töihin paluu perhevapaan jälkeen herättävät työntekijöissä? Miten sovittaa työ ja arki lapsiperheissä ja huolehtia siitä, että työ ei vie liikaa energiaa perhe-elämältä ja toisinpäin?
Osana työyhteisöä myös perhevapaalla
Jäin äitiyslomalle marraskuussa 2018 työskenneltyäni Hill Auditissa vajaan vuoden. Jo pian raskausuutisen julkistamisen jälkeen aloin tuntea haikeutta siitä, että joutuisin pian jättämään mahtavat työkaverit ja innostavat työtehtävät tauolle äitiysloman ajaksi. Pelkäsin jääväni paitsi jostain todella ainutlaatuisesta, kun olisin sivussa nopeasti kasvavan ja dynaamisen Hill Auditin kasvutarinasta. Tunsin ajoittain jopa syyllisyyttä siitä, että ”jätän” työpaikkani. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, miten ihanaa olisi palata takaisin töihin pienen tauon jälkeen.
Pidin äitiyslomani aikana säännöllisesti yhteyttä työkavereihin ja nautin suunnattomasti siitä, että sain mahdollisuuden myös osallistua työpaikan yhteisiin illanviettoihin ja kekkereihin. Saatoin myös välillä poiketa vauvan kanssa ihan vaan kahville toimistollemme. Olin niin sanotusti toinen jalka työpaikan oven välissä koko äitiyslomani ajan. Viimeisinä äitiyslomakuukausina aloin jo todella kaipaamaan töihin paluuta. Minusta tuntui, että kotona ollessani aivoni kävivät vajaateholla, kun päivän haastavimmat päätökset liittyivät vaippamerkin, leikkipuiston tai päivän ruuan valintaan. Aloin kaipaamaan itseni haastamista ammatillisesti ja olin jo valmis lakaisemaan pölyt pois ongelmanratkaisukykyni päältä.
Töihin paluuta helpotti Hillin perhemyönteisyys
Palasin töihin tammikuussa 2020 ja paluu oli juuri niin innostava, kuin osasin kuvitella. Muutaman päivän jouduin Google-haun avulla palauttelemaan mieleeni Excelin pikanäppäinkomentoja, mutta parin viikon jälkeen en edes huomannut olleeni poissa. Huomasin kuitenkin muutamien asioiden muuttuneen. Aikaisemmin saatoin kelloa katsomatta uppoutua jonkun työtehtävän pariin, enkä malttanut lopettaa ennen kuin se oli täysin viimeistelty ja valmis, sillä rakastan to do -listojen rivien yliviivaamista. Nyt työpäiväni keston määrittää lapsen päivähoidon kesto. Tämä on opettanut minulle armollisuutta ja rennompaa suhtautumista työhön – maailma ei kaadu, vaikka kinkkinen Excel-taulukko tai asiakasmeili ei ole juuri tänään valmis. Se voi odottaa huomiseen.
Saan päivittäin henkilökohtaisesti kokea, miten perhemyönteisessä työyhteisössä työskentelen. Tällä hetkellä teen lyhennettyä työviikkoa, mikä helpottaa uuteen arkeen tottumista. Lisäksi kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus etätyöhön ja liukuvaan työaikaan. Liukumasaldot mahdollistavat esimerkiksi lapsen asioiden hoitamisen, kuten neuvolakäynnit kesken työpäivän. Isona apuna muuttuneeseen arkeen on myös ollut työkavereiden vertaistuki. On huojentavaa kuulla, että myös muilla on välillä katkonaisia öitä tai julkisilla paikoilla hermoromahduksia saavia jälkeläisiä.
Työn ja vapaa-ajan tasapaino
Miten pidän huolen siitä, että energiaa riittää sekä työhön että perhe-elämään? Omalla kohdallani työpäivä toimii sopivana ”taukona” energisen lapsen kanssa puuhastelusta. Töissä saan puolestani keskittyä työ-minääni. Kotiin palatessa yritän unohtaa työpäivän roolit ja keskittyä sen hetken tärkeimpään tehtävään – läsnä olemiseen. Arkinen puuhastelu perheen kanssa, ystävät ja liikunta auttavat ajoittaisen väsymyksen ja stressin tunteen hallinnassa ja tuovat hyvää mieltä. Lisäksi työpäivästä palautuminen on mahdollista, koska työyhteisössämme kunnioitetaan työntekijöiden vapaa-aikaa ja pidetään jokaisen työkuorma sopivalla tasolla. Olen siis onnekas, että saan työskennellä arvojani ja persoonallisuuttani tukevassa työympäristössä Hill Auditissa.
Hanna Manelius
Toimitusjohtaja, KHT
hanna.manelius@hillaudit.fi
+358 40 596 2383
Verkostoidu kanssani LinkedInssä
תגובות